2014. január 22., szerda

Tippek Trükkők Vizsgákhoz, ZH-ra és kis dolgozatokhoz Zoli



Mint  a cím is mutatja ma egy kis segítséget kívánok nyújtani azoknak akik épp most küzdenek azzal, hogy mit is kellene tenni egy ilyen nehéz helyzetbe. Persze egyszerű lenne azt mondani, hogy tanulni, de mi van akkor ha valamiért ez nem jött össze? Lehet hogy épp Skyrim egét kellet megtisztítanunk a gaz sárkányoktól. Talán teljesen felforgatta az életed az a kérdés vajon Sam és Dean Winchester, hogyan fogja (ismét) megmenteni a világot. Persze könnyen lehet, hogy tanulás helyett épp egy Next Day koncertre mentél és hát tudni kell a dalszöveget, vagy talán épp a legjobb barátod lelki békéjén dolgoztál, vagy szimplán az alvás szimpatikusabb volt.

Na erre az esetre készül ez a kis bejegyzés, ami segít abba a bonyolult dologba, hogy "puskázás".
Előre is szeretném leszögezni, hogy én nem azt fogom elmondani, hogyan írj puskát, én arra akarlak rávezetni, hogyan is csináld.

Első és legfontosabb lépés, hogy ismerd a fegyvered. Nincs is kínosabb mint amikor a 3. kis fecnit bányászod elő, mert nem tudod melyikre is írtad az adott témakört. Kellemetlen ha elfelejted, hogy hová is raktad a mobilod memóriájába az élet mentő .txt fájlt. Érdemes szépen mindent végig gondolni. Hogyan írjam a puskám? Személy szerint témakörökre bontásba hittem. Nem egy nagy txt a mobilra hanem sok kicsi, olyan találó címekkel mint: "1.7. PEST analízis jellemzése".

Ja igen, hogyan is merült fel ez a téma? Nos épp a képeim nézegettem gépen, mert ide kerestem egy értelmesebb fotót rólam, amikor megtaláltam a Puska mappát és úgy gondoltam itt az ideje átadnom ezt az ősi tudást a fiatalabb generációnak.

Ha már meg van a fegyvered és fejből vágod mi merre van, akkor érdemes tovább lépni
Jó tanács: Ha mobilba van a puskád egyrészt legyen nálad 2 mobil, másrészt zsebből juss el a billentyűzár feloldásától a puska mappádig. Ezzel is csökkented a lebukásod esélyét.

A harc egyik alap törvénye, hogy ismerd az ellenfeled. Gyűjts be minden infót a tanárról akinél írod. Nem, nem a kedvenc színe érdekel, hanem a vizsgáztatási szokásai. Nálam egy igen kegyetlen tanár volt a top, nagyon keveseknek sikerült az ő vizsgáján csalni, nos nekem igen. Nevezzük ezt a tanárt a továbbiakban F.-nek. F rossz szokása a folyamatos járkálás. Első közös zárthelyi vizsgánkon jöttem rá, hogy 36 másodpercenként sétál el mellettem és nem azért mert bejövök neki, úgy konkrétan mindenki mellett.

Első lépés a megfigyelés. Mint Konoha hű ninjája nagyon jól tudom, hogy ez az egyik legfontosabb lépés. Amíg nem ismered az ellenség mozgási stratégiáját nem érdemes próbálkozni, mert kudarcra vagy ítélve. Az emberi faj alapjában egy logikusan gondolkozó létforma, még ha ez a tény ellen sokak tenni is akarnak. Ha egy tanár "véletlenszerűen" sétál is követ valamilyen szisztémát. Így volt ez F-nél is. A 3. kör után már pontosan tudtam mikor merre fog kanyarodni, melyik sorból kanyarodik és melyikbe. Persze a megfigyelés másik fontos trükkje, hogy mind ezt diszkréten kell végre hajtanod. Nem szabad "csak" a tanárt lesned. Jómagam a megfigyelés közbe úgy csináltam mint ha írnék vagy épp meredten nagyon gondolkozó arccal nézek előre és próbálom megfejteni a rák ellenszerét.

Ha már ismered a mozgását nagyon egyszerű kicselezni. F-nek a 30-40 másodperces ismétlésénél volt kb. 4 másodperc felhasználható idő.
Következő jó tanács. Ez a 4 másodperc a tisztán infó gyűjtés ideje volt. Ekkora már zsebben a mobilomon már a puska mappa volt látható és azt is bele kalkuláltam, hogy a mobilt el is kell ám rakni. Ezért érdemes figyelni a tanárt. Fontos, hogy nem csak akkor tud lebuktatni, ha tisztán a te irányodba néz. Fel kell készülöd arra is, hogy ott van még a perifériás látás is. Bár ilyenkor csökken a lebukás esélye, de érdemes nem nagy és látványos mozdulatokkal csápolni. Erősebb mozgásra még így is reagálnak, szóval csak finoman.

Egy másik fontos dolog, hogy el kell rejtened a puskázási szándékod. Én személy szerint amikor hozzám ért a tanár megkérdeztem, hogy ebbe a feladatba arra a grafikonra gondolt amin az a 4 pont teljesen ki van elemezve, vagy csak elég leírni és nem kell rajzolni, mert hát a rajzolás nem az erősségem. Ki az a bolond aki puskázni akar és közbe oda hívja a tanárt? Az csak a köcsög stréberek szokták! Köszönöm neked emberi sztereotípiák, hogy léteztek. Ez is az álcázás egy foka csak kell mellé elég magas szintű pofátlanság. Éljetek vele.

De nem kell mindent kipuskáznod! Mivel a zh-k során gyakran szétülteik az embereket. Ilyenkor a szövetséges csapatok egymást próbálják segíteni. Ha elég ügyes vagy be tudsz csatlakozni az információ áramlásba és le tudod rabolni a neked kellő válaszokat.
Ha megfelelően helyezkedsz akkor sikerül úgy bejutnod egy információs sávba, hogy közvetítő vagy. Nagyon sok új szövetség jön létre ilyenkor a közös célért, a kettesért. Ide lenne egy olyan jó tanácsom, hogy igaz hamis kérdéssor megoldása mellé rakjatok egy irány nyilat, hogy merre kell haladni. Sajnos az I és H betű fejjel lefelé is I és H... kellemetlen tud lenni ha nem tudod merre is kezdődik a sor.

Persze nem csak hű zsiványok vannak a sorok közt. Ott vannak még az önkéntes rendőrök akik ha kell arrébb ülnek, csak ne tudj puskázni. Érdemes óvatosnak lenni és még a többiek előtt is titokba tartani a szándékod, soha nem lehet tudni mikor és ki akar neked keresztbe tenni. Az ilyen emberek sajnos mindig elő kerülnek. Nem lehet ellenük mit tenni csak bízni abba, hogy annyi bajtársiasság ragadt belé, hogy ne köpjön be.

Következő pont a puska eltüntetése. Papír alapú puskáknál lényeges ez igazán, mert hát nem lenne jó ha oda kerülne a még használhatók közé. Érdemes erre egy külön szabad zsebet fenntartani, vagy ha igazán jó fej vagy akkor tovább adni. Ha épp a közeledbe van valaki aki nagyon imádkozik egy csodáéért akkor ő nagyon fog őrülni önzetlen cselekedetednek. Persze később meg is akarja majd hálálni és hát könnyű úgy buliba menni, hogy mindenki meg akar hívni egy sörre.


Itt egy kép arról kiknek is segítettem én puskázni vagy felkészülni egy vizsgára. uraim, hát nem érdemes segíteni másoknak? (Van egy fejem nem?)



Mindenkinek sok sikert ezekhez a nehéz időszakra! Én hiszek benned, hogy meg tudod csinálni! Annyi minden van már mögötted és még annyi szép előtted, ne enged, hogy a kétségbe esés úttat nyisson elmédbe, ne félj, a félelem nem segít. Ha kétségbe esel elbuksz, ha félsz elveszel. Merj küzdeni a kettesért! Mert TE képes vagy harcolni az utolsó percig! TE nem adod fel az elején és törődsz bele az elfogadhatatlan vereségbe! Küzdj és a végén esélyed lesz a győzelemre!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése