2014. január 11., szombat

Nagy Zoli kis vevő lexikona



Nos kedves olvasó először is hadd éljem ki magam egy kicsit :)
Itt egy régebbi szövegem amit az Auchanba töltött rövid időm alatt írtam :) Érdekel vajon ki ismer magára :)

A Járkáló:
Nem véletlen a névválasztás, mivel egy az egybe zombi mimikával ellátott "emberek" járkálnak a sorok közt. Mereven egy irányba nézve, pislogás nélkül. Fő jellegzetességük az iszonyatos mértékű gondterheltség mint ha épp egy Mars expedíciót logisztikáznának össze. Mozgásra és hangra reagálnak, általában a közlekedést gátolják, mikor szerencsétlen bolti dolgozó egy raklap új bámulni valóval ékezik.

Jelmondata: " Ahhhvvv..."

A Kérdező

Azon nagyon bátor Járkálok akik megszólítanak... Természetesen a rizsek közt kell keresni az kerti kiegészítőket, mosószereket és egyéb elektronikai eszközöket.

Jelmondata: " Elnézést, meg tudná mondani merre is lehet a..."

A Vak Kérdező

Ő nem egy teljesen távoli pontot keres. Kérdésére a válasz általában egy kar kinyújtás és egy szó: Ott... a kereset termék max távolsága 1-2 méter, tökéletes látási viszonyok között és zavaró tényezők nélkül.

Jelmondata:"Már mindenhol kerestem a..."

Az Infó Diler

Na ő értelmes kérdéssel talál meg, viszont úgy érzi, hogy a kapott infóért neki muszáj más információt megosztania. A termékhez kapcsolódó tippeket kaphatok alig 1 perc alatt. Nagyon értékes főzési tanácsok (a tészta nem jó szétfőve) és számomra lényegtelen infóval gazdagodhatok ( ilyen jó időben a műtrágya még mehet a földre).

Jelmondata:  "Ha már így szóba került..."

A Haszontalan Infó Diler

Ez előző egy igen érdekes alfaja aki nem a termékhez kapcsolódó infóval lát el, hanem egy komplett biográfiát kapok, részleteket az életéből. Jobb esetbe úgy kezdődik, hogy "amikor ezt a tésztát próbáltam először akkor mondta a lányom, hogy..." de előfordulhat a teljesen inkompatibilis téma is "Amikor tegnap...".


Jelmondata: "Egyébként hadd meséljem el..."

Az Ereklye Vadász

Egy egyedi faj, aki csakis a különleges, ritkaságokra megy rá. Ami így kemény 4 munka nap után még nagyon meg tudd lepni. Így szereztem tudomást a chilis májpástétomról és a Mogyoróvaj olaj létezéséről.

Jelmondata: " A térképem szerint erre kell lennie a legendás..."

Az "Okos"

Nos ők szúrós szemmel általában termékkel a kezükben támadják le a gyanútlan dolgozót lényegtelen, magától érthető dolgokkal és kérdésekkel. Egy illusztrációval mutatom be ezt a fajt. Polcvégen van kibontva alsó hangon 90db akciós olaj, de egy másik vásárló korábban ott hagyott 2db-ot egy teljesen más típusú olajból. Az "Okos" odajön az akciós és nem akciós olajjal a kezébe és köszönés nélkül letámad, hogy melyik az akciós? Sajnos nem kérdezhetek vissza, hogy Ön szerint az amiből 2 van kínt vagy az amiből 90.. a kulturált válasz után sértődötten ott hagyja nálam a rossz olajat.

Jelmondata: "Egyébként nem úgy van..."

A Terminátor

Elég egyszerű megkülönböztetni ezt a fajta vásárlót a többitől, viszont a bevásárló központok legnagyobb sajnálatára ritka madár. Mondatát a "Szükségem van..." igével kezdi és általában kereskedelmi mennyiségű terméket vásárol meg.

Jelmondata: "Olyan nincs, hogy elég..."

A Kínai Terminátor

Egyedi fajta, egy olyan Terminátor aki származását tekintve Távol-Keleti. Jeligéje a következő: "Szükségem van 200kg rizsre" Személyes véleményem szerint a Ming dinasztia ugrik le a hétvégére.

Jelmondata: " A családba mindenkinek veszek egy zacskóval"

A GTA játékos

Eddig csak egy ilyennel találkoztam. Terméket húzok be hidróval a raktárba amikor balról megelőz bevásárló kocsival, elém vág és habozás nélkül megpróbálja kiszedni belőlem a számára lényeges információt. Cseppet sem zavartatva magát azon, hogy szívrohamot kaptam, valamint a még mozgásban lévő raklap majdnem halálra gázolt.

Jelmondata: " Fuss C.J. Fuss!!!!"


Zárlatos kérdező

Ez az alfaj a Kérdezőkhöz hasonlóan kérdéssel próbálja megtámadni a gyanútlan dolgozót, de hogy esélye se legyen a válaszra így teljesen inkompatibilis kérdést tesz fel. A megfigyelt példány kérdése a következő volt: " Elnézést, nem tudja hol vannak azok akikkel jöttem?"

Jelmondata: " Neki tudnia kell... nem?"

The Hunter

Nos a Hunter nem éri be azzal, hogy az árú teljesen kiszolgáltatottan elérhető. Számár szükséges a vadászás, a préda észrevétlen becserkészése majd bezsákmányolása. Így amíg a mit sem sejtő dolgozó raklapról tölti ki az árút, a Hunter a csomagolást megbontva zsákmányol pár darabot, úgy, hogy lehetőleg a dolgozó ne vegye észre. Személyes megjegyzésem, hogy ez a viselkedés érthető lenne pékárúnál esetleg rövid lejáratú tejterméknél, viszont konzerv ételeknél teljes mértékben indokolatlannak érzem.

Jelmondata: " A sűrűbe bárki tud halászni"

Az Időutazó

Az időutazó könnyen összetéveszthető a Kérdezővel, viszont a kereset árú megnevezése után hozzá teszi: "Ez legutóbb még itt volt..." csupán azt a jelentéktelen információt felejti ki, hogy ez időszámításunk előtt melyik századba is történt... Mivel lehetetlen terület meghatározásuk még az ősidők óta ott dolgozókat is meglepi. Lásd: "Lekvár a tészták közt?"

Jelmondata: "Melyik évszázadban is járunk?"

The Hero Hunter

A The Hunter egyik alfaja. Ők nem érik be a mozdulatlan célpont becserkészésével, mindenképp mozgó zsákmányt akarnak becserkészni. Így fordulhat elő, hogy a bontatlan raklapot "megtámadva" az észrevétlenség homályába burkolózva, kihasználva az eladó előre való figyelését, lerabolják a szállítmányt. Az általam észlelt támadások során a közel 10-15 méteres távot felhasználva sikerült végrehajtaniuk a fent leírt műveletet.

Jelmondata: " Az élet értelme a Vadászat öröme"

Megjegyzés:

A The Hunter faj ha észre veszi, hogy portyázási szándékát az eladó észlelte akkor teljesen csodálkozó tekintettel néz a prédájára mint ha csak ezt mondaná: "Jééé, ez meg micsoda? Egy raklap?" Majd megsemmisülése kivert kutyaként elkullog.

A Biztos Kérdező

Ez a Kérdező nem biza a véletlenre a kérdése megválaszolását. A kérdés feltevése után ugyan azzal a levegővel elmondja a választ és megköszöni a segítséget és távozik.

Jelmondata: " Meg mondná, hogy ez ott van?"

A Designer

Nos ez a faj talán a leggyakoribb, nem is értem, hogyan kerülte el az eddigi lejegyzést. A Designer úgy gondolja, hogy az üzlet és az áruk elhelyezése nem felel meg chakra áramlásának és ezzel blokkolva vannak a tenketsu pontok. De ők fő feladatuknak tekintik a probléma megszüntetését. Így fordulhatott elő, hogy reggel a soromat ellenőrizve száraztészták gyűrűjében találtam meg egy my little pony-t. Bár igen kreatív megoldásnak számít , de személy szerint hiányoltam még egy takarót a teljességhez. Természetesen kreativitásuk nem ismer határokat és logikájuk legtöbb esetben nehezen lekövethető. ( Akciós zacskos leves + kézi turmix)

Jelmondata: " Ez így nem jó, ide kell még egy kis szín..."

Az ezoterikus

Ez a faj fő tévképzete, hogy az eladók valójában orákulumok akik képesek jövővel kapcsolatos bármilyen kérdést megválaszolni: " Elnézést, ez mikor lesz akciós?(egy teljesen más honnan előszedet termékkel a kezében)" Még szerencse, hogy ezt pont az akció váltás után 1 nappal kérdezi amikor esélytelen a válaszadás. Személy szerint a következő választ adnám, ha nem ütközne áruházi szabályokba a vevő hülyének nézés: "Nos hölgyem, ahogy a kis veréb ma röppent a raktárba a liszt felé, csőrévvel az olaj felé, min ekkor megcsillant a déli fény, s egyenesen az instant levesek felé mutatott ez a déli fény tünemény. De ekkor jaj a kis veréb magasra szállt, s egy zacskó rozmaring földre hullott... a rizs ideje még nem jött el, de a fodros nagy kocka hatalomra tör"

Jelmondata: " A kristály gömb homályos"

A Közvetlen

Nos ők olyan természetességgel lépnek oda a mit sem sejtő eladóhoz mint ha régi haverok lennének, egy "szevasz tesó" megszólítás után felteszik kérdésük és ha szerencsés az eladó még egy kis biográfiát is meghallgathat. Bátran kijelenthetem, hogy ezeket az embereket nem ismerem, de ők valamiért régi arc ként könyveltek el saját igen csak érdekes adatbázisukban.

Jelmondata: " Nekem mindenki a barátom"

A Cobra 11 emberi

Nos a Cobra 11 nem ismer tréfát amikor teljes úttorlaszt kell csinálni. Képesek teljesen áthatolhatatlan  akadályt létrehozni és mivel a Cobra 11 emberei régóta ismerik egymást, így akár több órán át is fent tartani azt. Bárki aki át akar hatolni rajtuk az egy lehetetlen akadályba ütközik. Nincs semmi, még a jól megpakolt raklappal közlekedő dolgozó se ami őket meggátolhatná munkájuk végzésében.

Jelmondata: " Te Müller, van nálad egy kis fánk?"

Szürke Gandalf

"Itt úgysem jössz át" Nos öreg barátunk szürke Gandalf egyedül van. Fő különbség közte és a Cobra 11 emberei között, hogy ő képes egymaga is egy torlaszt állítani. Hogy ezt megértsd, képzeld el a sor közepén keresztben otthagyott bevásárló kocsit ami mellé leteszi még a banyatankot is. Majd a legváratlanabb pillanatba dühtől tajtékozva, Barlogokat megszégyenítő lendülettel feltűnni, ha épp a kosarát próbálod arrébb tenni.

Jelmondata: " Fussatok bolondok..."

A Kalandor

Nos a Kalandor kialakít egy biztos alaptábort, majd onnan kell útra a kazamaták kifosztására. Ez csupán annyit jelent, hogy a kosarát egy helybe lerakva elvándorol távoli tájakra, ami önmagában még nem is lenne baj, ha mint ezt nem a karácsonyi szezonba teszi, ahol mi kedves dolgozok mozdulni se tudunk, nem, hogy ilyen orvul elrejtet táborokat számoljunk fel. A tábora áttelepítése közben hazatérő Kalandor, vagy a megszokott idióta mosollyal, vagy öntudatos nyugdíjasokat leköröző "mit képzel maga" arccal lepi meg a kedves dolgozót.

Jelmondata: " S majd ez a kazamata után megleled..."

A harcos

A Harcos mindig harcol, nem adja fel saját igazát még ha minden ellene is játszik. Csak, hogy megértsd kedves olvasó idézek egy beszélgetést amit ezen faj egy képviselőjével folytattam:
-Jó napot kívánok mi a probléma a termékkel.
- Ez így nem jó! Teljesen rosszul van az egész! Nem lehet össze szerelni!
- Elnézést, de ezt eddig pont fordítva próbálták.
Az igazi Harcosnak ha egy érvét legyőzték vissza vonulás helyet újult lendülettel csap vissza...
-De ez itt törött! Én nem veszek törött árút magamnak szegény nyugdíjas vagyok... /aha... 35ezeres fűkasza tényleg indokolt egy nyugdíjas néninél.../
-Elnézést, de ez nem törés, ez gyárilag ilyen...
- Én azt nem hiszem!!!
Két dobozzal később már a Harcos is belátta, hogy okai már nincsenek, mégis távozás közbe tekintetébe nem megnyugvást, hanem egy újabb harci ígéretét láthatjuk...

Jelmondata: " Mindig van ok a harcra"  

6 megjegyzés:

  1. De jót nevettem. :D Ez eszméletlen. Muszáj még hasonlókat írnod! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) az élet adta az ihletett, de még tervezek hasonlókat írni :) Oszd meg másokkal is :) hadd terjedjen a jókedv :)

      Törlés
  2. xDD okéé ezek nagyon élethű leírások :D
    az én fajtámat nem olvastam, asszem én az InDesigner vagyok, ha meglátok egy joghurtot a chipsek között (és van időm) akkor visszaviszem a helyére xD szerintem ritka vagyok, szóval büszkén viselem a faji hovatartozásomat :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát több kellene belőled drága Tobichan :D Igazából ezt csak az ott dolgozok szokták néha csinálni amikor civilbe ott járnak :D Én már nem dolgozok ott, de ha a diszkont ponton láttok egy nem oda való olajat a mai napig vissza viszem a helyére :D

      Törlés
    2. Isten fizesse meg jóságotokat! :)
      Zoli!Ha valamikor az illatszer osztályra tévedsz,ott is elkelne egy kis segítség... :D

      Törlés
  3. nagyon jól fogalmaztál mindegyiknél xD aki áruházban dolgozik, az már csak tudja, hogy ilyenek az emberek legtöbbje, aki betéved oda :D

    VálaszTörlés